banner_bio  
   
  
 
 
 
 

 
 

Μεταβολισμός

Τί είναι ο μεταβολισμός?
το σύνολο των φαινομένων και χημικών αντιδράσεων που εξασφαλίζουν στο σώμα την επιβίωση και την εξέλιξη του μέσα από την πρόσληψη και την παραγωγή ενέργειας. Μεταβολισμός είναι το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που γίνονται στον οργανισμό μας και το σύνολο των θερμίδων που δαπανούνται για να γίνουν αυτές.

Βασικός μεταβολισμός
είναι η ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια για την εκτέλεση των ζωτικών λειτουργιών σε κατάσταση ηρεμίας.

Στέρηση τροφής και βασικός μεταβολισμός
Οι εξαντλητικές δίαιτες, η απότομη μείωση βάρους και το σύνδρομο γιο-γιο μειώνουν τον ρυθμό του μεταβολισμού μας. Συνεπώς όταν σταματάμε την δίαιτα ή όταν τρώμε λίγο παραπάνω, να παχαίνουμε ευκολότερα

Λίπος

  • το λίπος αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα που συνθέτουν τον λιπώδη ιστό του σώματος
  • Μέχρι την εφηβεία πολλαπλασιάζονται, μετά παραμένουν σταθερά και αυξομειώνεται το μέγεθός τους.
  • Στην εμμηνόπαυση η παραγωγή οιστρογόνων είναι πολύ μικρή και η αποθήκευση λίπους είναι στην κοιλιά.
  • Οι γυναίκες έχουν περισσότερο λίπος στο στήθος, περιφέρεια, γλουτούς ενώ οι άντρες στα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς.
  • Οι εξαντλητικές δίαιτες ανεβάζουν το ποσοστό λίπους του σώματός σας.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ και κάπνισμα
Οι επιβλαβείς συνέπειες του καπνίζματος είναι ευρέως γνωστές σε όλους. Όσο αφορά τον μεταβολισμό μας.  Οι καπνιστές έχουν κατά μέσο  όρο χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους μη καπνιστές και ότι η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους.
Περίπου το 80% των καπνιστών που διακόπτουν το κάπνισμα κερδίζουν βάρος, οι άντρες περίπου 5-6 κιλά, ενώ οι γυναίκες περισσότερο.
Η σωματική άσκηση,

  1. η μεγαλύτερη ηλικία,
  2. ο χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος ( ΔΜΣ= βάρος/ύψος2) πριν τη διακοπή του καπνίσματος,
  3. το χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και
  4. η μικρότερη κατανάλωση καπνού

σχετίζονται με μικρότερο βαθμό πρόσληψης σωματικού βάρους μετά τη διακοπή.
Η νικοτίνη, το πιο ενεργό συστατικό του καπνού, προκαλεί μείωση του σωματικού βάρους μέσω καταστολής της όρεξης (πρόσληψης τροφής), αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας (αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας) και δράσης στο μεταβολισμό του λιπώδους ιστού.
Συμπερασματικά, ο κλινικός ιατρός και διαιτολόγος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διακοπή του καπνίσματος συχνά ακολουθείται από αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να κάνουν κατανοητό στον καπνιστή ότι ο κίνδυνος στην υγεία του από την αύξηση βάρους είναι μικρότερος από τον κίνδυνο από τη συνέχιση του καπνίσματος.
Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και συστηματική σωματική άσκηση για τον έλεγχο του σωματικού του βάρους είναι απαραίτητες, Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία διαιτολόγου και πρώην καπνιστή θα επιφέρει καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

 
Με εκτίμηση,


 

 

 

 
 

 
 
           
2007 site design by George Zervos