banner_home  
   
  
 
 
 
 

 
 

...διατροφή και νηστεία...

 

ΝΗΣΤΕΙΑ ή απλά υγιεινός τρόπος διατροφής?

Το Πάσχα πλησιάζει και μπορεί να ανήκετε σε αυτούς που αποφασίζουν να νηστέψουν. Μερικές τροφές μπορεί να αποκλείονται όμως η νηστεία σε ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σίγουρα ευεργετική.

Αποτοξίνωση, χοληστερίνη, σάκχαρο, σίδηρος
Υιοθετήστε ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα οποία αν και είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας έχουν αυξημένα κορεσμένα λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της "κακής" χοληστερόλης, του ουρικού οξέος και διαφόρων τοξινών.

Η χοληστερόλη έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι με 40 ημέρες νηστεία μπορεί να μειωθεί κατά 40-50 mg/dl αίματος.

Προσοχή χρειάζεται στην υπερκατανάλωση υδατανθράκων γιατί μπορεί να αυξηθούν τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερες πατάτες, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια γιατί θέλουν να καλύψουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις.

Επίσης αν δεν προσέξετε υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι αποθήκες σιδήρου σας και ο αιματοκρίτης σας. Ο σίδηρος φυτικής προέλευσης, είναι δυνατό να απορροφηθεί μόνο σε μικρές ποσότητες από τον ανθρώπινο οργανισμό όμως η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών και θαλασσινών σε συνδυασμό με βιταμίνη C που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, θα καλύψει το κενό.

Ισορροπία, ποικιλία, μέτρο
Αυτές είναι οι τρεις αρχές που θα πρέπει να τηρήσετε πιστά κατά τη διάρκεια της νηστείας. Η ισορροπία αφορά στη λήψη θρεπτικών συστατικών και καθιστά απαραίτητη την κατανάλωση τροφών που παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες πρωτεΐνες όπως τα όσπρια και τα θαλασσινά. Η ποικιλία αφορά στην επιλογή και το συνδυασμό όλων των νηστίσιμων τροφών, ενώ το μέτρο αφορά στην πρόσληψη μόνο εκείνων των θερμίδων που είναι απαραίτητες για την συντήρηση του οργανισμού.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιόλαδου εμπλουτίζουν τον οργανισμό μας με στοιχεία όπως η β-καροτίνη, τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, επίσης μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Μελέτη σε μοναχούς
Μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, απέδειξε ότι η νηστεία δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Αν και από την διατροφή των μοναχών απουσιάζει το κρέας και το ψάρι, όλα τα θρεπτικά συστατικά στο διαιτολόγιο των μοναχών ήταν στις συνιστώμενες ποσότητες, δηλαδή στις ποσότητες που καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια,  πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά τη απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων, τα όσπρια και τα λαχανικά προσέφεραν τις απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η αποχή λοιπόν για λίγο από ορισμένες τροφές δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί εφόσον δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Καλό είναι με τη βοήθεια του διαιτολόγου να προγραμματίσετε αυτές τις ημέρες νηστείας έτσι ώστε όχι μόνο να μην παχύνετε αλλά και να μην πέσουν τα επίπεδα σιδήρου ή αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου σας. Επίσης καλό είναι να κρατήσετε μέτρο στην κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και άλλων πηγών κορεσμένων λιπαρών και μετά την νηστεία γιατί με τον καιρό φαίνονται τα αποτελέσματα στην υγεία μας.

 

Με εκτίμηση,

 
 
<   >

 


 
 

Web Counter
         
2007 site design by George Zervos